2014-06-30

Kolejny już raz Biuro ds. Promocji Powiatu, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Bielsku-Białej zorganizowało Powiatowy Przegląd Kulinarne Dziedzictwo, który tym razem odbył się w ramach Święta Gminy Bestwina 14 czerwca br. na terenach rekreacyjnych w Bestwinie.

Współorganizatorem imprezy było Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Bestwinie. W przeglądzie wzięło udział 37 uczestników, w tym gościnnie Koło Gospodyń Wiejskich z Niegowonic, z zaprzyjaźnionego Powiatu Zawierciańskiego. W składzie Komisji oceniającej znaleźli się sponsorzy nagród, których zadaniem było wyłonić najlepsze i najsmaczniejsze dania, a także ocenić wygląd i dobór potraw, udekorowanie stołów oraz ogólny wyraz estetyczny prezentowanych stanowisk.

Nasze Koło Emerytów Rencistów z Szczyrku postanowiło po raz kolejny wziąć udział w tym przeglądzie, motywacja była duża ponieważ Bestwina jest moim miejscem urodzenia. Po przemyśleniu menu postanowiłyśmy przygotować następujące potrawy: nalewkę na trawienie, którą już w styczniu trzeba było przygotować - odpowiedni zestaw ziół w odpowiednich proporcjach i leżakowała do czerwca (przepis podamy w następnej gazecie Szczyrkowskiej ), następnie ciasto makowiec z jabłkami i polewą czekoladową i główne danie to ŻebRo Zbója Szczyrka (czyli żeberka bajcowane w zalewie i duszone z czerwoną kapustą na ciepło i młode ziemniaczki z koperkiem).

Dekoracja naszego stołu to kwiaty, ceramika, wyroby z gliny, malowane pudełeczka, serduszka itp. Wszystko to dzieła naszych koleżanek z zajęć unijnych ”Pora na Seniora”. Najcenniejszym myślę eksponatem był biały obrus haftowany przez teściową Marysi - jest to pamiątka, którą bardzo sobie cenię i przechowuję w moim osobisty zbiorze. Wynikiem naszych starań i umiejętności po degustacji szacownej komisji było ogłoszenie wyników.

Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego
Wydział Rozwoju Regionalnego – przedstawiciel wydziału Monika Drożdż 
Nagroda dla Towarzystwa Przyjaciół Ligoty za żeberka w kiszonej kapuście z grzybami.

Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej – przedstawiciele wydziału: Agnieszka Więcek, Bartłomiej Kamiński, Renata Bielach, Agnieszka Kotwa

  • I nagroda – Koło Emerytów, Rencistów i Inwalidów ze Szczyrku za żeberko Zbója Szczyrka,
  • II nagroda – Zespół Regionalny Jaworze za gołąbki z czerwonej kapusty
  • III nagroda – Zespół Pieśni i Tańca Kozianie za kaszankę na boczku,
  • IV nagroda – Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic za kapustę włoską faszerowaną,
  • V nagroda – Koło Gospodyń Wiejskich nr 1 z Jaworza za gołąbki z liści winogron.

Bardzo serdeczne wszystkim dziękuje za pomoc w zorganizowaniu naszego występu z tak dużym sukcesem, nasze Koło reprezentowały Marysia Bugaj, Grażyna Gurba i Agata Mysłajek. Do następnego razu.

Agata Mysłajek